Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

CÎND SE ÎNTÎLNESC PROŞTII CU ŞMECHERII


Categoria: Relații cu Publicul » Editorial       Data: 29-06-2010, 12:00
Unul dintre cele mai bizare paradoxuri ale poporului meu se naşte din relaţia lui cu ideea de hoţie. Pe de o parte, leagănă la pieptu-i puzderie de mari prădători, le dă să sugă dolăraşi direct de la ţîţa bugetului, iar la felul doi- piure de afaceri cu statul, le prinde moţul cu fundă roşie, ca să nu-i deoache, Doamne fereşte, coana Justiţia, şi n-are inimă să le dea cu ardei iute pe suzetă, ca să-i dez­veţe să mai bage-n gură ce-au furat. Pe de altă parte, e de-o vigilenţă, cum n-am mai întîlnit la nimeni, faţă de po­ten­ţialul mic găinar, care poate răsări de oriunde.
N-am văzut şi nici nu trag speranţă c-o să văd vreodată puşcării burduşite cu mari căpcăuni înghiţitori de autostrăzi sau cu mari magicieni ai licitaţiilor, dar văd, în fiecare zi, în ochii conaţionalilor mei spaima, tremurul, groaza de a nu fi furaţi. Văd clame de păr legate cu lanţuri de raft, în magazinele de clame de păr, carcase goale de telefon mobil expuse în locul telefonului şi laptop-uri bătute în piroane, în magazinele de profil, camere de filmat clientul pînă-n apendixul vermicular, mai peste tot, şi bodyguarzi nemiloşi, gata să-ţi facă oricînd un tuşeu rectal, ca să-ţi scoată de-acolo un eventual borcan cu maioneză şparlit (sau, mă rog, dacă ai ascunzişul mai mare, o cutie de icre, 200 de grame de cîrnaţ şi-o pîine feliată).
În timp ce marii rechini se plimbă cu limuzine de lux, poartă şosete de mătase chinezească, mănîncă biftec din viţel de aur, se şterg cu hîrtie igienică diamantizată, şi-au umplut toate cuscrele de-a 14-a spiţă de averi pe care urmează să le moştenească, şi-au uns copiii ne­născuţi consilieri prin ambasade şi nu-i întreabă nici dracu’ de sănătate. Însă noi, ăş­tialalţi, fraierii, sîntem trataţi de către alţi fraieri, la orice oră din zi şi din noapte, ca nişte potenţiali infractori.
Dacă intri într-o farmacie, bodyguard-ul (pe la capitală se întîlnesc deja) te va fixa încă de la primul pas c-o privire suspicioasă. După care va începe să te alerge prin incintă ca-n scenele de amor din filmele indiene, doar că nu pe după pomi, ci pe după rafturi. Dac-ar avea cîine, pun pariu că l-ar pune să-ţi miroasă o şosetă, după care l-ar asmuţi să te urmărească pînă-n mormînt. Dacă ciordeşti vreo bucăţică de leucoplast de pe raftul de reduceri, după care fugi să te îngropi împreună cu ea? Sau vreo aspirină şi ţi-o ascunzi în nas?
Dacă intri în vreun magazin de, să zicem, articole sportive şi ai un rucsăcel în spate, te poţi trezi că-ţi taie calea două gorile lobotomizate, care te anunţă cu voce răguşit-ameninţătoare: „Nu aveţi voie să intraţi cu rucsacul!“. Degeaba explici că rucsacul ăla e un fel de poşetă, în care îţi ţii şi agenda, şi portofelul, şi telefonul, şi cheile de la casă, prin urmare nu-l poţi abandona pe un raft neasigurat, la intrarea în magazin, gorilele o ţin pe-a lor. Vezi cum le zvîcnesc venele pe tîmplă şi simţi că se apropie momentul în care o să-ţi iei un cap în dinţi.
Încep să mă tem că degrabă, dacă voi dori să intru într-un hypermarket va trebui să mă las întîi sigilată în plastic. Se începe cu geanta, dar, la o adică, poţi fi sigilat cu totul şi să ţi se lase doar două găurele pentru ochi şi una prin care să scoţi mînuţa cu care îţi vei alege produsele.
În fiecare dintre noi, ăştia, fraierii de rînd, zace un potenţial hoţ de care semenii noştri se simt obligaţi să se apere. Cu cît se fură mai tare cu milionul de euro, cu atît măsurile pe care prostul de rînd le ia împotriva prostului de rînd sînt mai dure.
Într-o zi, cît de curînd, ne vom trezi că toate magazinele şi magazinaşele s-au înconjurat de garduri electrice păzite de pitbulli flămînzi. Ca să ne ţină departe de rafturile lor, cum e şi normal.

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar