Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

AFACEREA LUI PEŞTE


Categoria: Relații cu Publicul » Editorial       Data: 22-04-2010, 12:00
Trebuie să recunosc că sînt o făptură foarte departe de spiritul de afacere, cifrele, mai ales în mare concentraţie, îmi provoacă migrene, obiectele precise n-au fost niciodată punctul meu tare, mai pe scurt- aş fi o bună pradă pentru diferite speţe de escroci, şperţari, şmecheri şi pungaşi. Din acest motiv întotdeauna m-am ferit de aventuri, care promit statut de oligarh peste noapte. Iar cîteva experienţe triste m-au convins feroce că brînza din pod cade doar în gura şoarecului din capcană. În fine, fiind o dată fraieră, am învăţat minte şi mai toate operaţiunile de business le-am redus la achitări în piaţă, magazin şi semnătura în borderoul contabilităţii instituţiei, unde sînt angajată.
Totuşi, viaţa deseori intervine cu radiera sa, şi cei deprinşi mai mult cu pana sînt puşi în faţa necesităţii să cumpere ceva, să negocieze, în aşa fel, ca, măcar dacă nu fac o achiziţie profitabilă, cel puţin să nu rămînă de popa-prostu. Cam aşa „misiune de neîndeplinit” am avut recent, ce m-a făcut să deschid nişte paranteze, poate utile pentru cineva alde mine.
Este logic, ca acel, care este cu cererea, să examineze mai multe oferte, luînd cunoştinţă de prospectele respectivilor prestatori de servicii. Şi iată aici, atenţie!
Probabil, se vede ca ceva de bon ton, sau aşa indică manualele de PR, să se anunţe vîrsta întreprinderii. Pot să înţeleg poanta acolo, unde este vorba de o corporaţie cu tradiţii de mai multe zeci ori sute de ani, însă cînd aud sau citesc „noi sîntem pe piaţă din 1992, 3, 4!”- pardon, dar, daţi-mi voie să am întrebări. Cred că foarte mulţi mai ţin minte cum şi în ce condiţii se făcea businessul în anii 90! Şi dacă a reuşit afacerea să rămînă pe apă, deseori nu deatîta că au fost implementate supertehnologii de management şi marketing, ci pentru că la momentul oportun cineva a avut pumnii mai tari sau „krîşa” mai ţoloasă.
Or, dacă privim altfel momentul- mai puţin mă interesează cît timp este pe piaţă agentul economic cu pricina şi mai mult calitatea deservirii. Greu de închipuit că mergînd la piaţă, clientul va fi impresionat de faptul că vînzătorul este născut în 1950, că are 3 diplome de merit de la cercul Tinerilor Naturalişti, că a participat la desţelenirea Kazahstanului, că se ocupă de legumărit de 10 ani, şi nu va vedea că pătlăgelele de pe tejghea sînt putrede.
Iată de ce voi da un mai mare vot de încredere unei structuri care se va recomanda drept o echipă tînără, cu studiile cutare, dar fără prea mare experienţă în domeniu, însă cu o teribilă dorinţă de a creşte, de a se dezvolta, cu scopul de a deveni dintre cei mai buni. Şi respectiv, voi ocoli rămăşiţele de afaceri cu principiile „termenul limită-ieri” şi „lucrul trebuie lucrat mai bine”, în schimb cu beletristică în reclamă lucioasă.

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar