Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

Decizie finală: Femeile nu vor fi nevoite să lucreze cu 5 ani mai mult


Categoria: Noutăți       Data: 21-12-2011, 13:04
Decizie finală: Femeile nu vor fi nevoite să lucreze cu 5 ani mai multCurtea Constituțională a declarat neconstituțională decizia Parlamentului de majorare a stagiului de cotizare pentru femei de la 30 la 35 de ani. Potrivit Curții, odată cu înăsprirea condiţiilor de asigurare cu pensii pentru femei nu este garantat minimul de asigurare socială prevăzut de articolulul 47 din Constituţie.

Curtea a remarcat în privinţa măririi de la 30 la 35 de ani a stagiului general de cotizare al femeilor că, la momentul executării depline a acestei norme – anul 2020, la atingerea vârstei de pensionare de 57 ani, femeile ce şi-au început activitatea de muncă după vârsta de 22 ani nu vor putea acumula stagiul general de cotizare de 35 de ani şi, astfel, nu vor dobândi dreptul deplin la pensie (57-35=22).

Imposibilitatea acumulării stagiului general de cotizare de 35 ani la vârsta de 57 ani pentru femeile cu studii superioare se confirmă şi prin prevederile Legii învăţământului. În conformitate cu această lege, învăţământul primar începe la 7 ani, durata ciclului studiilor medii fiind de 12 ani, la care se adogă studiile superioare, ce cuprind 4-5 ani pentru ambele cicluri, ceea ce demonstrează faptul că o persoană devine specialist cu studii superioare la vârsta de 23-24 ani. Astfel, vârsta reală de pensionare pentru femeile cu studii superioare va fi de 58-59 de ani.

Calculele menţionate au determinat Curtea să aprecieze drept disproporţionată stabilirea unui stagiu de cotizare de 35 de ani pentru femei, acesta nefiind corelat cu vârsta generală de pensionare de 57 ani. În această ordine de idei, Curtea a considerat că, având în vedere imposibilitatea acumulării stagiului general de cotizare de 35 ani la atingerea vârstei de 57 ani de către femeile cu studii superioare, norma legală nu oferă femeilor la pensionare minimul de asigurare socială garantat de articolulul 47 din Constituţie. Însă, în celelalte aspecte ale legii contestate au fost recunoscute constituţionale.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Legea aprobată de parlamentari a înăsprit condiţiile de pensionare pentru toate categoriile de salariați și a lipsit de privilegii pe procurori, judecători, funcționarii publici. Conform normei, cetățenii RM vor avea de muncit cu 5 ani mai mult pentru a putea primi pensie.

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar