Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

Vești proaste pentru funcționarii publici - cadourile primite, înregistrate în „caiețel” și raportate șefului


Categoria: Noutăți       Data: 25-11-2011, 13:57
Demnitarii și funcționarii publici se vor gândi de 2 ori înainte de a accepta sau cere un cadou. Asta după ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege care vine cu unele concretizări în legislația actuală și care reglementează astfel de situații.

Potrivit documentului, funcționarilor și demnitarilor publici li se interzice să solicite și să accepte orice cadouri, servicii, favoruri destinate personal sau familiei sale, care îi pot influenţa corectitudinea şi imparţialitatea în exercitarea funcţiei publice deţinute sau pot constitui o recompensă în raport cu această funcţie.

Interdicţia nu se aplică în privinţa cadourilor simbolice, celor oferite din politeţe sau primite cu prilejul anumitor acţiuni de protocol şi a căror valoare nu depăşeşte limitele stabilite de Guvern. Care vor fi aceste limite, Executivul va decide ulterior.

Astfel, dacă cineva va încerca să-i mituiască cu cadouri ce vor depăși valoarea stabilită de Guvern, funcționarii vor trebui să raporteze tentativa superiorului, să transmită cadoul în gestiunea autorităţii publice respective și să se asigure cu martori. Mai mult, toate cadourile primite vor fi înscrise în așa numitul Registru al cadourilor, care va fi creat în fiecare instituție publică.

Dacă funcționarului i-a plăcut un cadou anume, cu care nu vrea să se despartă, acesta îl poate păstra, achitând contravaloarea bunului primit în calitate de cadou.

Funcționarii care încalcă prevederile acestor legi vor fi sancționați în conformitate cu prevederile Codului contravenţional al Republicii Moldova sau Codului penal al Republicii Moldova.

Sub incidența legii cad persoanele care dețin funcții publice în autorități publice, președintele RM, membrii Guvernului, deputații, procurorii, judecătorii, colaboratorii MAI, CCCEC și Serviciului Vamal.

Potrivit Ministerului Justiției, autorul proiectului, precizarea a devenit necesară din cauza unor discrepanțe între două legi cu privire la conflictul de interese. Una din ele prevedea că valoarea cadourilor simbolice nu trebuie să depășească salariul mediu pe economie, iar cealaltă - salariul minim stabilit de Guvern.

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar