Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

VEACESLAV REPEŞCIUC: „PERMISUL DE CONDUCERE TREBUIE SĂ FIE CHEZĂŞIA UNUI TRAFIC PROTEJAT”.


Categoria: Noutăți       Data: 29-06-2010, 12:00
Mai mulţi căuşeneni, interesaţi în a face cunoscute secretele şofatului sigur şi lipsit de probleme, şoferii începători şi cei care intenţionează să pătrundă în taina volanului se adresează cu întrebări ce ţin de noile reguli cu privire la permisul de conducere. Cererile au fost readresate dlui Veaceslav Repeşciuc, şef SEET Căuşeni, care ştie mai bine ca oricine despre toate detaliile, utile într-un trafic, în care nici măcar circulaţia pe dreapta nu mai e o regulă fundamentală.
-Dle Repeşciuc, în ultimul timp se vorbeşte foarte mult despre noi permise de conducere, adaptate la standarde europene. Despre ce este vorba şi cum se va proceda cu permisele vechi?
-Veaceslav Repeşciuc: Actualmente se lucrează în baza Hotărîrii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului cu privire la permisul de conducere, organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi condiţiile de admitere la traficul rutier, dată publicităţii în „Monitorul Oficial” la 15 ianuarie 2008. Această hotărîre se raliază legislaţiei europene în domeniu, creînd cadrul necesar aplicării directivei Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene cu privire la permisul de conducere.
În acelaşi timp, permisele de conducere mecanolizibile , puse în aplicare prin Hotărîrea Guvernului nr.778 din 20 noiembrie 1995 şi eliberate pînă la data intrării în vigoare a hotărîrii sus-amintite, rămîn valabile şi se preschimbă doar la o nouă solicitare de documentare, în condiţiile stabilite de Regulamentul cu privire la permisul de conducere, organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi admiterea la traficul rutier.
-Cine poate actualmente în RM să solicite obţinerea unui permis de conducere?
-V.R.: Persoanele care solicită examinarea pentru a obţine un permis de conducere trebuie să corespundă următoarelor condiţii- să aibă vîrsta de 16 pentru subcategoriile A1 şi B1; de 18 ani pentru B, BE, H şi subcategoriile A2, C1, C1E; de 20 ani pentru categoria A, în cazul dacă persoana va demonstra că are o perioadă de cel puţin 2 ani pe un motociclu din subcategoria A2; pentru conducerea triciclului cu o putere ce depăşeşte 15 kW; de 21 ani pentru categoriile C, CE, D, DE, F, I şi subcategoriile D1, D1E; de 24 ani pentru categoria A. Totodată, un potenţial pretendent la permisul de conducere trebuie să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice, să fie aptă din punct de vedere medical, să facă dovadă că a absolvit cursurile unei şcoli, organizate de unităţi licenţiate, în condiţiile legii.
-Care trebuie să fie perioada de timp limită între şcolarizare şi examenul pentru obţinerea permisului de conducere?
-V.R.: Persoanele care solicită admiterea la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, iar termenul de la sfîrşitul şcolarizării a depăşit un an de zile, vor fi admise la examen doar dacă vor face dovada frecventării unui curs de instruire practică în conducerea autovehiculului din categoria-subcategoria solicitată, în conformitate cu programele respective de pergătire.
-Dle Repeşciuc, sînt mai multe întrebări vizavi de transparenţa la obţinerea permiselor de conducere…
-V.R.: Condiţiile de susţinere a examenelor pentru obţinerea permisului de conducere vor fi înăsprite. Toate sălile de examinare a conducătorilor auto vor fi dotate cu camere de supraveghere pînă la sfîrşitul anului curent. La Centrul de examinare din Chişinău acest sistem de supraveghere este operaţional din a doua jumătate a lunii iunie 2010. Acest fapt va conduce la o transparenţă mai mare a procesului de susţinere a examenelor. Iar mai multă informaţie privind permisul de conducere, doritorii pot sustrage din Ordinul nr.69 din 6 august 2008, aprobat de Ministerul Dezvoltării Informaţionale al RM, care include INSTRUCŢIUNILE privind permisul de conducere, organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi condiţiile de admitere la traficul rutier.

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar