Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

O comunitate protejată de gripă


Categoria: Noutăți       Data: 26-05-2010, 12:00
…un astfel de succes se poate obţine doar prin conştiintizarea faptului de către toţi noi, cei care formăm această comunitate că, avem dorinţa să nu fim contaminaţi de o persoană bolnavă de o boală contagioasă – de gripă, cît în familie, în vecinătate, la serviciu, în transportul public şi în alte situaţii şi condiţii.
Dar se întîmplă curiosul…
Aşa este simţul omenesc că, cînd fiecare din noi se simpte în plin ,,comfort” de sănătate, cînd se bucură de viaţă şi trăieşte cu problemele sale personale zi de zi şi dacă în cazul dat lucrătorul medical ne propune să primim un vaccin sau altul împotriva gripei sau altor boli infecţioase, inconştient răspundem ,,NU”( nu acceptăm). Că adică, la ce-mi trebuie dacă,,comfortul” de sănătate mă satisface şi că e bine aşa cum este?
Dar dacă…..,, comfort” nu mai este, starea sănătăţii este proastă, adică cînd facem orice maladie şi simţim durere, avem febră, nelinişte şi-n zi şi-n noapte, oftatul nostru deranjă pe cei apropiaţi şi care sunt nevoiţi să ne poarte grija, să ne compatimeze…Ce dorim noi acum? Aici de acum conştient, cu mare dorinţă şi în timp scurt dorim(solicităm) ameliorare, bunăstare şi ,,comfort” în sănătate.
Şi ce facem? Apelăm la medic, care ne examinează, ne prescrie programul de tratare a bolii. Mergem la farmacie, procurăm medicamentele prescrise de medic, indiferent de preţ şi minuţios respectăm cuvîntul D- lui.
Aici e setea de a ne restabili şi a simţi scumpa noastră sănătate. Sănătatea nu are preţ…
În cazul nostru este mai simplu. Vi se propune un vaccin cu o eficacitate garantată care se aplică gratis, respectiv după examenul medicului D-re de sector.
Doar cunoaştem cu toţii că, vaccinurile se aplică în timpul ,,comfortului”în sănătate a fiecărui dintre noi şi numai în cazul dat.
Vă informez că, la moment instituţiile medico-sanitare din raion, pe lîngă vaccinul antigripal ,,CANTGRIP” sunt asigurate şi cu un alt nou vaccin antigripal, numit ,,PANENZA”, produs în Lyon, Franţa, care Vă va proteja de gripa pandemică provocată de virusul subtip A(H1N1).
Dacă vaccinul ,,CANTGRIP” este destinat pentru vaccinarea persoanelor cu vîrsta de la 16 ani, atunci e o posibilitate mare de a proteja de gripă copiii, adolescenţii, adulţii şi vîrstnicii prin vaccinare lor cu vaccinul ,,PANENZA”.
Virstele eligibele pentru vaccinare cu vaccinul,,PANENZA” sunt:
- copiii cu vîrsta de la 6 luni la 35 luni: o jumătate de doză (0,25ml).
A doua jumătate de doză de vaccin (0,25ml)este administrată după un interval cel puţin de 3 săptămîni de la prima doză.
- copiii cu vîrsta de la 3 ani la 6 ani – se vaccinează cu o doză de vaccin (0,5ml);
- copiii şi adolescenţii cu vîrsta de la 7 la 16 ani – la fel, o doză (0,5ml);
- adolescenţii cu vîrsta de peste 16 ani, adulţii şi vîrstnicii – o doză de
vaccin(0,5ml).
Ne rămîne, ca noi toţi împreună să ne hotărîm, să alegem şi să facem tot
posibilul pentru a ne vaccina şi proteja, a proteja copiii noştri – întrega noastră familie, oricare localitate din raion de îmbolnăvirile în masă atît de gripă pandemică cît şi alte maladii infecţioase prevenibile prin vaccinări.
Anatol Talmazan,
Şef secţie epidemiologie
a Centrului de sănătate publică Căuşeni

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar