Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

Cum ne alimentăm ?


Categoria: Noutăți       Data: 14-04-2010, 12:00
În ritmul accelerat al vieţii contemporane noi deseori ne alimentăm neregulat, necalitativ, în condiţii nefavorabile. Însă, orice produs alimentar astăzi ascunde în sine multe suprize. Numai o privire asupra termenului de păstrare la cumpărarea din magazine a produselor alimentare nu e suficient la aprecierea calităţii produselor. E necesar de a studia minuţios informaţia referitoare la produsul alimentar pe eticheta respectivă.
Actualmente, practic la fiecare marfă se poate de observat indexul respectiv, care către calitatea articolelor nu se referă şi se poate de determinat Indexul ţării, Indexul producerii, Indexul produsului, Cifra de control, reieşind că în cel mai bun caz se poate de aflat denumirea ţării produsului, întreprinderea prin indexul mărfii. Referitor la componenţa produselor alimentare se constată, că practic fără aditivi alimentari nu există produse în alimentaţia publică, care pe etichetă se indică sub litera „E”.
A se orienta în acest sistem e posibil cu ajutorul primelor cifre ale indexului:
E-1 – coloranţii, E-2 – conservanţii, E-3 – antioxidanţii, E-4- stabilizatorii, E-5 – emulgatorii, E-1000 – îndulcitorii.
Aditivii pot fi naturali (oţet, sare, piper, şafran) şi artificiali. Cu toate, că fiecare aditiv, înainte de a fi adus în piaţă, trece o examinare şi o investigaţie minuţioasă, control de laborator şi se utilizează în cantităţi determinate, inofensive pentru sănătatea omului, totuşi, numărul mare E-indexe a produsului alimentar poate acţiona negativ consumatorul, un exemplu elocvent poate fi consumarea salamurilor afumate, care conţin tradiţional nitriţi, ce în concentraţii mari acţionează ca cangerogene.
E necesar de menţionat, că copiilor sunt contraindicate produsele cu aditivi alimentari, iar persoanelor în vîrstă şi celor alergice e necesar de a studia minuţios lista E-indexelor şi de a limita consumul produselor alimentare cu spectrul larg de E-indexe.
Aproximativ 1/3 din produsele de la piaţă conţin ingrediente modificate genetic, iar încredinţările geneticienilor despre inofensivitatea produselor modificate genetic nu sunt demonstrate, ca şi declaraţiile oponenţilor respectivi. Aşa că, acţiunea produselor genetic modificate asupra organismului uman încă nu este studiat suficient, deaceea utilizarea lor de către copii, gravide nu e dorită.
Dacă despre calitatea produselor alimentare procurate în magazin ne putem informa de pe etichete, documentele de însoţire a mărfii, atunci despre produsele animaliere şi vegetale, pregătite în gospodăriile private şi realizate la pieţe (lactate, carne, ouă, legume, fructe, etc.) practic nimic nu se cunoaşte şi calitatea acestor produse nimeni nu garantează.
Investigaţiile selective de laborator a produselor respective confirmă calitatea joasă a lor. Aproximativ 50% din probele recoltate sunt poluate de microbi şi nu există garanţie, că consumarea acestor produse nu poate aduce la complicaţii epidemiologice, mai ales consumarea produselor ce se realizează î locuri nestabilite, pe marginea drumurilor, etc. E important de a şti, că prin produsele alimentare alterate se pot transmite multe din maladiile infecţioase aşa ca: hepatita virala „A”, holera, salmoneloza, dizenteria, etc.
Fiecare persoană e în drept de a alege locul şi cantitatea de produse cu care se alimentează, însă este şi un fapt incontestabil, că sănătatea fiecăruia din noi e în mîinile noastre, deaceea fiţi responsabili de protecţia şi ameliorarea sănătăţii Dumneavostră.
Medic igienist al CMP Căuşeni
Marina Petrov

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar