Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

Tuberculoza poate fi tratată


Categoria: Noutăți       Data: 24-03-2010, 12:00
În fiecare an data de 24 martie este destinată a solicita atenţia publică asupra faptului, că tuberculoza, astăzi rămîne o problemă epidemiologică în toată lumea, producînd moartea multor milioane de oameni anual.
24 martie comemorează ziua în care doctorul Robert Koh, în a.1882 a uimit comunitatea ştiinţifică a vremii cu descoperirea bacilului care îi poartă numele şi care produce tuberculoza.
E binevenit să amintim cititorilor despre unele particularităţi a tuberculozei – o maladie infecţioasă periculoasă, care poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces.
Mai frecvent tuberculoza afectează plămînii (tuberculoza pulmonară), însă poate afecta şi alte organe (tuberculoza oaselor şi articulaţiilor, tuberculoza renală, tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii, a ochilor, etc).
Ce reprezintă mycobacteria tuberculozei?
Bacilul Koch este un microorganism neobişnuit de viabil, care îşi păstrează proprietăţile la uscare, congelare, după prelucrare cu alcool. Lumina directă a soarelui, temperaturile ridicate şi substanţele care conţin clor distrug rapid bacteriile. Iată de ce cel mai mare risc de contaminare cu tuberculoza reprezintă încăperile închise, umede şi neaerisite.
Cum are loc transmiterea infecţiei (contaminarea)?
În majoritatea cazurilor, tuberculoza este transmisă pe cale aeriană de la bolnavul cu tuberculoza pulmonară contagioasă, adică care elimină bacilul Koh.
Sursa principală de infecţie o constituie omul bolnav, care răspîndeşte în aer microparticulele bacilifere eliminate prin tuse, strănut, vorbire şi scuipat. Acestea, împreună cu aerul inspirat, pătrund în plămînii persoanelor sănătoase, provocînd tuberculoza. Persoana sănătoasă poate fi contaminată cu tuberculoză în încăperi aglomerate, neventilate, în care se află un bolnav de tuberculoză pulmonară contagioasă. În cazul altor forme ale maladiei, cum ar fi, de exemplu, tuberculoza renală sau tuberculoza ganglionilor limfatici, mycobacteriile nu sunt eliminate în aer şi contaminarea nu poate avea loc.
Cine este receptiv la tuberculoză?
Orice persoană poate fi infectată cu tuberculoza, indiferent de statutul social şi situaţia materială.
Riscului ridicat de transmitere a infecţiei sunt expuse:
- persoanele care se află în contact permanent cu bolnavii de tuberculoză pulmonară contagioasă;
- persoanele cu imunitatea scăzută, cauzată de subnutriţie şi condiţii nefavorabile de viaţă, afecţiuni cronice;
- persoanele infectate cu HIV;
- fumătorii activi, persoanele care consumă alcool, droguri;
- copiii nevaccinaţi contra tuberculozei.
Care sunt consecinţele tuberculozei?
- Bacilul Koh distruge ţesutul pulmonar, ducînd la invaliditate gravă a bolnavilor şi la deces.
- Boala poate evolua latent timp îndelungat şi dacă persoana nu este obişnuită să acorde atenţie stării generale nesatisfăcătoare a organismului, ea va solicita asistenţa medicală cu întîrziere, ca urmare tratamentul fiind de o durată mai lungă şi necesitînd mult mai multe eforturi. Drept consecinţă, tratamentul ar putea fi ineficient.
- Bolnavul cu tuberculoză pulmonară contagioasă nesupus tratamentului poate infecta timp de un an de la 10 la 15 persoane. Unui risc sporit sunt supuşi membrii familiei bolnavului şi alte persoane care se află adesea sau permanent în anturajul lui.
Care sunt principalele simptoame ale tuberculozei?
Principalele simptoame ale tuberculozei pulmonare sunt:
- Tuse cu spută mai mult de 3 săptămîni;
- Febră timp de o săptămînă fără o cauză evidentă, frisoane;
- Dureri în regiunea cutiei toracice;
- Hemoptizie (spută cu sînge eliminată prin tuse);
- Scăderea bruscă în greutate;
- Pierderea poftei de mîncare;
- Astenie permanentă, oboseală;
- Dispnee la efort fizic;
- Transpiraţii excesive, mai ales noaptea.
În cazul prezenţei simptoamelor nominalizate ÎN CEL MAI SCURT TIMP SOLICITAŢI ASISTENŢA MEDICULUI DE FAMILIE. Medicul va dispune trimiterea dumneavoastră pentru examinări la ftiziopneumolog. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat. Nu trebuie să vă înspăimînte diagnosticul „tuberculoza”. Un tratament precoce este şansa dumneavoastră de a vă vindeca.
Cum se tratează tuberculoza?
Preparatele antituberculoase sunt eficiente şi contribuie la stoparea dezvoltării mycobacteriilor tuberculozei şi distrugerea lor. La fel, previn dezvoltarea rezistenţei mycobacteriilor tuberculozei la medicamente.
Medicul ftiziopneumolog, în urma examinării bolnavului şi în baza rezultatelor analizelor efectuate, stabileşte combinaţia optimă a preparatelor. Administrarea preparatelor medicamentoase bolnavului are loc sub supravegherea directă a lucrătorilor medicali.
Tratarea tuberculozei este un proces îndelungat, cu durata de cîteva luni. Periodic sînt efectuate analize ale sputei la prezenţa mycobacteriei tuberculozei şi alte investigaţii necesare. Pentru un tratament eficient este necesară respectarea cu stricteţe a tuturor indicaţiilor medicului.
Dacă tratamentul are loc în strictă conformitate cu prescripţiile medicului, boala cedează. Pacientul care a trecut cursul integral de tratament se vindecă şi nu mai prezintă o sursă de infecţii pentru societate.
Abandonarea tratamentului prescris de medic contribuie la creşterea rezistenţei mycobacteriei tuberculozei la medicamentele administrate, iar pacientul devine o sursă de răspîndire a tuberculozei rezistente la medicamente.
În Republica Moldova diagnosticul şi tratamentul tuberculozei sunt gratuite.
Fiecare om poate şi trebuie să contribuie la creşterea imunităţii organismului său. Renunţarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, călirea organismului, exerciţiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoza.
Dacă în casă sunt bolnavi de tuberculoză, pentru a evita contaminarea celor din jurul lui este necesară aerisirea frecventă a încăperii şi curăţarea umedă a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, în timpul tusei şi strănutului, trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o batistă sau cu un şerveţel, să utilizeze scuipătoare, care urmează a fi dezinfectate. Batistele şi serveţelele cu spută trebuie distruse.
REŢINEŢI !!!
- Orice persoană poate fi infectată cu tuberculoză, indiferent de statutul social şi situaţia materială.
- Tuberculoza se transmite de la persoana bolnavă la cea sănătoasă pe cale aerogenă.
- La apariţia a cel puţin unuia din simptoamele specifice tuberculozei, de urgenţă solicitaţi asistenţa medicului de familie.
- Tuberculoza se tratează numai cu preparate antituberculoase speciale sub supravegherea directă a lucrătorilor medicali. În nici un caz nu vă autotrataţi!
- Tratamentul trebuie continuat atît timp cît este indicat de medic pentru a evita apariţia tuberculozei rezistente la medicamente.
Şef secţie epidemiologie Anatol Talmazan
CMP Căuşeni

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar