Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

Vaccinarea contra gripei pandemice a populatiei continuă


Categoria: Noutăți       Data: 22-03-2010, 12:00
Pe parcursul săptămînii trecute în raionul Căuşeni a continuat campania de vaccinare contra gripei pandemice A(H1N1) cu vaccinul Cantgrip, fiind vaccinate 1370 persoane, comparativ cu 652 in saptamîna precedentă.Total, de la debutul campaniei de vaccinari contra gripei pandemice A(H1N1) cu vaccinul Cantgrip au fost vaccinate 5073 persoane,ce constituie 48,3 % de utilizare a dozelor de vaccin distribuit pentru necesităţile raionului.
De la demararea campaniei de imunizare în raion nu au fost raportate cazuri de înregistrare a reactiilor postvaccinale .
In mijloacele mass-media au fost publicate diverse articole referitor la ineficacitatea sau pericolul vaccinului antigripal,deaceea este de inteles “reactia” populatiei, cu atăt mai mult ca se refuză de vaccinul dat si unii din demnitari. În acest scop specialiştii CMP si CMF au coninuat deplasările in localităţile din raion, pentru a lamuri populatiei despre necesitatea şi importanţa vaccinării .
Cu deosebit respect aşi vrea să menţionez responsabilitatea şi aportul lucratorilor medicali în acest aspect.Astfel, campania de vaccinare contra gripei pandemice a decurs cu utilizarea a 100 % de doze in s.Fărlădenii Noi, 77 % in s.Fărlădeni, 70,6 % de doze în Tănătarii –Noi, 70,1% în s.Tănătari ,peste 60 % de doze au fost utilizate în asa localităţi ca: Baccalia, Hajimus,Căinari,Ciufleşti, Cîrnăţenii Noi , Pervomaisc, Taraclia.
Însă,cu regret,în unele teritorii ca Zaim,Opaci,Ucrainca,Plop-Ştiubei, Chircăieşti, Sălcuţa, cuprinderea vaccinală este sub 40 % si chiar 30 % de utilizare a dozelor distribuite.
In linii generale raionul Causeni este inclus în lista raionelor cu activizarea procesului de vaccinare a populaţiei, deşi în săptamînile precedente am fost cu indicatori mult mai mici de vaccinare.
Avînd în vedere că din numarul total de cazuri inregistrate în raion în circa 25 % boala a decurs cu complicaţii ,iar în două cazuri pacientele au decedat, este important să cunoaştem că este mai uşor să previi boala. Cu atăt mai mult că pericolul de gripă încă persistă, iar virusul gripal este mult periculos decît însăşi vaccinul.
Or,organizarea doar în complex a măsurilor nespecifice cu cele specifice, ca vaccinarea, pot avea efectul mult aşteptat.
Responsabilitatea fiecaruia pentru propria SĂNĂTATE poate contribui la protejarea sănătăţii a persoanelor apropiate.
Elizaveta Iordan
Medicul şef al Centrului de Medicină
Preventivă Căuşeni

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar