Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

„POVEŞTIRI ADEVĂRATE DESPRE FUNCŢIONARII DE LUX AI PRIMĂRIEI CĂUŞENI CARE FURĂ DIN GURA PRUNCILOR”


Categoria: Noutăți       Data: 24-02-2010, 12:00
Relaţiile dintre Primăria oraşului Căuşeni şi Consiliul raional Căuşeni de mai mulţi ani nu sînt simple deloc. Cam aşa cum au fost pînă mai nu demult între Primăria Chişinău şi Guvern. Probabil, deatîta că prima se vrea cu tot temeiul logic stăpînă în cetatea de scaun, indiferent unde – a ţării sau a unui centru raional, iar a doua- pe post de fratele mai mare ar vrea să fie stăpîn necondiţionat şi fără rezerve. Că mă rog, nivelele în administraţia publică nu au fost încadrate de dragul frunzelor de plop!
Ultimele două săptămîni, localitatea este bulversată de o informaţie, care într-adevăr poate indigna, în actualele condiţii de criză financiară. Este vorba de cele „5,5 unităţi de funcţionari în Aparatul Primăriei, întreţinute supraplan cu o sumă de 594 mii lei, adică fiecărui funcţionar revenindu-i cîte 108 mii lei (în an!!!), pe cînd statul alocă la întreţinerea celor 16 unităţi, care sînt necesare în Aparatul Primăriei, conform numărului de locuitori 776,4 mii de lei sau cîte 48,5 mii de lei în an.” Totodată, primăria mai are obrăznicia şi suplimentează cadrele şi în contabilitatea centralizată cu încă 2,5 unităţi, cu o sumă de 84,3 mii de lei. Or, în această situaţie, cum de îndrăzneşte administraţia oraşului să ceară bani pentru întreţinerea grupelor de creşă Consiliului raional, instituţie care abia leagă tei de curmei, dar este lină-cristalină şi respectă legislaţia, toate regulamentele, spre deosebire de tîlhărimea de la Primărie, care îşi permite să întreţină în detrimentul copiilor „funcţionari de lux”: calificativ normal ţinînd cont de 108 mii de lei pe an- salariu de top-manager la nivelul Republicii Moldova.
Numai că toate aceste calcule aduc un pic a matematică distractivă. Potrivit Sofiei Prisăcaru, specialist pentru planificare în cadrul Primăriei Căuşeni, cele 5,5 unităţi suplimentare în Aparat, care au fost angajate pentru că au fost necesare, „papă” 167,8 mii lei sau cca 30 mii de lei în an, din care se mai reţin impozite. Restul banilor din acea sumă de 594 mii de lei sînt planificaţi pentru achitarea facturilor pentru energie electrică, gaze naturale, servicii de telefon şi poştă, reparaţii curente, articole de birotică, deservirea maşinilor de serviciu (carburanţi, uleiuri, piese de schimb, susţinerea tehnică etc), Internet, inclusiv deservirea programelor de contabilitate, cadastru, plata pentru apă şi servicii de salubrizare, pentru serviciile Oficiului cadastral la formarea bunurilor imobile, deplasări, plata tranşei pentru achitarea procurării în lizing a automobilului de serviciu şi altele.
Să arunce cu piatra în Primăria Căuşeni instituţia publică, angajaţii căreia se deplasează pe măgari, comunică prin cahlă, se încălzesc cu ciocleji, lucrează cu tavanul în cap, fac pipi sub gard, calculează pe bile, scriu cu degetul şi în genere fac parte din tagma idioţilor utili – mereu gata să lucreze unul pentru 3 cu un salariu simbolic!

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar