Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

PRIMARUL G. REPEŞCIUC A PARTICIPAT LA PREZENTAREA STRATEGIEI DE GESTIONARE A DEŞEURILOR ÎN REGIUNEA DE DEZVOLTARE SUD


Categoria: Noutăți       Data: 12-11-2011, 03:53

Primarul de Căuşeni Grigore Repeşciuc a participat pe 8.11.2011 la Conferinţa de prezentare a Strategiei de gestionare a deşeurilor pentru regiunea de dezvoltare Sud. La eveniment au fost prezenţi factori de decizie din cadrul UE în probleme de mediu, ministrul Mediului din RM, Gheorghe Şalaru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducanu, preşedinţi de raion, primari, colaboratori ai Inspecţiilor Ecologice din teritoriu.


Dezbaterile s-au axat pe subiecte ce au vizat importanţa şi perspectivele dezvoltării unui sistem de management adecvat al deşeurilor pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, proiectul Guvernarea deşeurilor în Moldova, implicit realizările în perioada 2010 – 2011, fiind prezentată şi Strategia de gestionare integrală a deşeurilor.


Potrivit acestei Strategii, ierarhia de gestionare a deşeurilor este un cadru conceptual simplificat, care acţionează ca un ghid pentru cele mai dorite opţiuni de gestionare a deşeurilor. Baza conceptului este de a prioritiza opţiunile de gestionare a deşeurilor pentru a maximiza durabilitatea lor după următoarele etape: reducerea, reutilizarea, reciclarea, recuperarea, eliminarea şi depozitarea pe pămînt. Scopul principal, care trebuie să fie realizat la nivelul fiecărei comunităţi din regiunea de sud constă în instituirea unui sistem integrat şi sigur pentru mediu şi economic eficient pentru gestionarea deşeurilor.


În opinila dlui Repeşciuc, strategia respectivă ar fi o şansă pentru oraşul Căuşeni, care ar reduce şi în măsura posibilităţilor ar elimina impactul negativ asupra mediului şi al riscului pentru sănătatea publică, cauzate de practicile existente de eliminare a deşeurilor.

Un oraş curat şi salubru a fost unul din punctele programului electoral al primarului Grigore Repeşciuc, or, realizarea lui deja este evidentă la Căuşeni. În sprijinul afirmaţiei vine şi faptul instalării în mai multe sectoare a containerilor noi pentru deşeuri, care sunt separate, aparte cele pentru articole PET.


Drumul spre Europa trece şi pe la groapa de gunoi. Numai că, în acest moment, ţara noastră nu are niciun spaţiu de depozitare care să corespundă normelor comunitare. Chiar dacă media cantităţii de deşeuri menajere este deja mai mare decât cea din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor Biroului european de statistică, în medie, cantitatea anuală de deşeuri menajere a ajuns la 524 de kilograme pe locuitor. Cehia are numai 294, Moldova 540 iar recordurile sunt în Irlanda, cu 733 kilograme, şi Danemarca 801.

Printre condiţiile de aderare la UE, una se referă la depozitarea gunoiului şi reciclarea lui. Dacă statele comunitare duc la groapa de gunoi 40% din ce se colectează ca deşeuri menajere, în România şi Moldova cota procentuală este de 99%. În Moldova sunt peste 1500 de gropi de gunoi. Dar numai în două oraşe – Chişinău şi Bălţi – au fost avizate condiţiile de funcţionare.
În restul ţării, pur şi simplu gunoiul este aruncat în spaţii parţial amenajate. Astfel, în Moldova sunt doar 180 de hectare de teren pentru reciclarea deşeurilor, deşi suprafaţa gropilor de gunoi este de 1.800 hectare. Numai că, pe măsură ce creşte consumul, autorităţile nu dezvoltă programe de reciclare a deşeurilor.


În ţările Uniunii Europene, se reciclează în medie 23% din gunoi. În Germania s-a ajuns chiar la 48%, în timp ce România are doar 1% iar Bulgaria aruncă totul, fără să recicleze nimic.


Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar