Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

PE 14 IANUARIE PĂRINTELE VASILE DAMASCHIN, PREOT AL BISERICII SF.APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL DIN OR.CĂUŞENI A PRIMIT FELICITĂRI


Categoria: Noutăți       Data: 15-01-2010, 12:00
Pe 14 ianuarie Biserica Sf.Apostoli Petru şi Pavel din oraşul Căuşeni a îmbrăcat veşminte de sărbătoare. În primul rînd pentru că calendarul ortodox indica o mare sărbătoare creştină- Sf. Ierarh Vasile cel Mare,care coincide cu Anul Nou stil Vechi, iar în al doilea rînd pentru că unul din păstorii acestui locaş sacru, Părintele Vasile Damaschin a consemnat ziua numelui, dar şi ziua de naştere.
După ce a finalizat serviciul divin de sărbătoare, Părintele Vasile a primit felicitări din partea enoriaşilor,însă primul care a venit cu urări de bine a fost Părintele Grigore Motruc, decan de vîrstă, al cărui ucenic şi sub îndrumarea căruia a început slujirea lui Dumnezeu Părintele Vasile Damaschin.
Între cei care au venit să aducă felicitări Preotului omagiat a fost şi delegaţia din partea Primăriei oraşului Căuşeni, în frunte cu viceprimarul Filip Ciobanu.


Sfântul Vasile cel Mare
Acest intre Sfinti, Parintele nostru Vasilie cel Mare a trait intre anii 330-379, in vremea Sfantului si marelui imparat Constantin si, pana in zilele imparatului Valens, cel cazut in ratacirea lui Arie. S-a nascut in Cezareea Capadochiei, din parinti dreptcredinciosi si instariti, Emilia si Vasilie, tatal sau fiind un luminat dascal in cetate.
Iubitor de invatatura si inzestrat pentru carte, Sfantul Vasilie si-a imbogatit mintea cercetand, rand pe rand, scolile din orasul sau Cezareea, apoi din Bizant, mergand pana si la Atena, cea mai inalta scoala din timpul sau, unde a intalnit pe Sfantul Grigorie de Nazians, cu care a legat o stransa si sfanta prietenie.
A fost inaltat la scaunul de Arhiepiscop al Cezareei in anul 370, in vremuri grele pentru Biserica, cand ereticii lui Arie si Macedonie izbutisera sa aiba de partea lor pe insusi imparatul Valens. Sfantul Vasilie a dus o lupta apriga, cu scrisul si cuvantul, luminand crestinatatea si aparand dogma Sfintei Treimi. Si-a atras mania imparatului si a suferit multe prigoniri din partea lui, pentru apararea acestei dogme de capetenie a crestinatatii.
Sfantul Vasilie a indreptat si unele lipsuri ale monahismului din timpul sau, chemandu-i pe moanahi sa se nevoiasca nu numai in folosul mantuirii persoanale, ci si in folosul aproapelui. Este cel dintai ierarh care a intemeiat, pe langa Biserica, azile si spitale, in ajutorul celor saraci si neputinciosi, indemnand pe cei insatariti sa foloseasca avutiile lor, ajutand pe cei nevoiasi si lipsiti.
S-a mutat catre Domnul la varsta de 50 de ani, in ziua de 14 ianuarie, plans de credinciosi si de necredinciosi, care-l iubeau si-l cinsteau pentru bunatatea si intelepciunea lui. Cei zece ani ca arhiepiscop in Cezareea Capadochiei i-au fost deajuns, pentru ca el sa intre in istorie cu numele de Sfantul Vasile cel Mare.

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar