Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

NINSOARE CU PROBLEME


Categoria: Noutăți       Data: 26-12-2009, 12:00
A NINS AFARA…! Vai de mine ce plăcere pe capul copiilor, dar şi celor mari care chiar erau doriţi de o iarna adevărată şi frumoasă!
Foarte bine că deja ţine de prost gust sintagma „în decembrie iarăşi iarna a venit pe neaşteptate”, care o bună vreme a făcut prilej de veselie în rîndurile colegilor mei de breaslă. Deşi.. problema a rămas. Cel puţin ninsorile din ultimele zile în albul lor imaculat au scos la iveală o mulţime de şvabi care au încă de frămîntat societatea noastră. Şi bine că încă a fost doar aşa, că dacă mai ningea vreo două zile se anunţa situaţie excepţională pe ţară.
În primul rînd, condiţia climaterică de afară, fapt normal pentru sezon, a demonstrat încă o dată că asigurarea tehnică în aceste circumstanţe este de doi bani şi nu ţine mai mult de 20 centimetri de zăpadă. Mai mult decît atît, este o problemă să găseşti şi aceste fosile de aparate rămase moştenire de la minunata perioadă sovietică. Sînt o mulţime de proprietari individuali care au în dotare mijloace tehnice bune pentru curăţarea omătului, dar nici unul n-a manifestat aşa-zisul „patriotism civic” ca să le pună în funcţiune pentru a aduce în ordine oraşul natal. Nu mai vorbim de acţiuni caritabile, pentru că administraţia locală a fost gata să încheie contracte cu oricine care avea să-i pună la dispoziţie ustensilele necesare, însă din păcate nu s-a găsit nici un erou barem pentru bani.
Dar să lăsăm gospodăria publică şi să aruncăm o ochiadă pe cea privată. În sectorul caselor individuale e totul clar, pentru că nu prea ştiu gospodari să stea cu troianul sub uşă, mai ales dacă are de ieşit la găini, vacă, sau la veceu, Doamne mă iartă, deoarece sînt încă o mulţime de oameni care merg pentru ei la budă afară, indiferent de temperatură. Şi ese afară cu cazmaua orice gospodar, chiar dacă nu este dintre cei mai harnici, ceea ce nu poate fi spus despre locatarii blocurilor cu etaje.
Aici se produce legea de aur a moldovenilor cu principiul de bază „da ce eu sînt cel mai prost să ies cu lopata”. Şi stau, dragă, scări înzăpezite pentru că azi toţi ştiu carte şi sînt la curent că curăţarea oraşului trebuie să o facă Întreprinderea Municipală Salubrizare şi Amenajare. Admitem că e aşa. Dar chiar să ţi se dea osul să stai leş la etaj, aşteptînd damele cu uniformă oranj să vină să-ţi facă ordine în curte…
Nu vreau să fie cu bănat la nimeni şi desigur fără supărare, dar oare nu sîntem în stare să depăşim acest sindrom al prostului orgoliu care mai mult ne depreciază decît ne-ar pune în favor careva calităţi, clasificîndu-ne la categoria celor care veşnic au pe ce se plînge cu perpetuul set de vinovaţi. Cu amuzament îmi aduc aminte de o perioadă în Federaţia Rusă, cînd de toate era acuzat Ciubais, deşi era responsabil doar de lumină…!

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar