Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

NU VIOLENŢEI SUB ORICE FORMĂ!


Categoria: Noutăți       Data: 26-12-2009, 12:00
Miercuri, 23 decembrie, Centrul de Drept Căuşeni, prezidat cu succes de Ion Oboroceanu, jurist de notorietate, a găzduit un seminar cu o tematică care doare, fiind în stare să provoace discuţii aprinse şi controversate pînă la răguşeală- problema violenţei în familie.
Acţiunea a fost iniţiată de comun acord cu Clubul Jurnaliştilor de Investigaţie, preşedinta căruia Cornelia Cozonac a fost prezentă la întrunire, dar şi invitaţii activităţii de la Căuşeni au fost pe potrivă- reprezentanţii mediilor de informare locale, administraţiei locale şi organelor de menţinere a ordinii.
Seminarul, graţie temei şi obiectivelor propuse, din start a depăşit formula de plictis şi acţiune făcută doar de dragul planului, suscitînd dezbateri cu substrat de argumente, fapte şi concretitudine.
Violenţa în familie astăzi este de-a dreptul o plagă socială, condiţionată de mai mulţi factori. Este vorba de principii de educaţie, moravuri, instruire, intelect şi de ce nu, poate pînă la urmă de noroc. În mare parte participanţii la forum au exemplificat o mulţime de cazuri, practic în toate invocînd cadrul legal. Însă din păcate legea nu este în stare să cultive simţul dragostei soţului faţă de soţie, care să nu-i permită să ridice pumnul la ea. De asemenea, codul penal nu are astfel de împuterniciri ca să anuleze cazurile de maltratare a copiilor din partea părinţilor etc etc.
Dar totuşi este vorba de o problemă gravă şi sînt imperios necesare cel puţin încercările de a schimba ceva în starea de lucruri creată. Iniţial pornind de la informarea populaţiei despre cazurile de violenţă şi urmările acestora, cu detalii despre metodele de prevenire şi sancţionare.
Respectarea drepturilor omului începe a deveni un subiect de toată seriozitatea şi este nevoie să fie adus la mintea şi sufletul fiecărui cetăţean. Or, responsabilitatea fiecărui membru al societăţii pentru semenele său trebuie să iasă de la capitolul privat şi să se reuşească să se depăşească baremul de indiferenţă, în aşa fel, ca orice individ care îndrăzneşte să ridice mîna la oricare din cei ai casei să devină un fel de paria, să-l ştie toţi şi să fie ostracizat astfel, ca să înţeleagă că sînt lucruri ce n-au loc în astă lume.

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar