Orașul Căușeni
Administrația Publică
Relații cu Publicul
Informație Utilă
Arhiva Site-ului

TROFEUL VICTORIEI A AJUNS LA CĂUŞENI


Categoria: Noutăți       Data: 20-11-2009, 12:00
Începutul săptămînii curente la Căuşeni a fost marcat de un eveniment de înaltă tensiune emoţională mai ales pentru veteranii celui de-al doilea război mondial- într-o atmosferă solemnă căuşenenii au preluat Trofeul Victoriei de la raionul Ştefan Vodă. La Căuşeni panoplia a fost adusă de către preşedintele şi vicepreşedintele organizaţiei de veterani şi pensionari filiala Ştefan Vodă Nicolai Orlov şi Nichifor Cepchii. Iniţial oaspeţii din raionul vecin au fost primiţi de Primarul de Căuşeni Anatolie Zaremba în reşedinţa Primăriei oraşului Căuşeni, după care la monumentul eroilor căzuţi din Piaţa Prier a avut loc o manifestaţie festivă, în cadrul căreia a fost transmis Trofeul.
„Este o onoare pentru Căuşeni să găzduiască timp de 10 zile această relicvă şi ne vom strădui ca acţiunea în cauză să ajungă la inima fiecărui locuitor al oraşului, imortalizînd astfel memoria unuia dintre cele mai cumplite conflagraţii din secolul trecut”, – a subliniat în alocuţiunea sa Primarul de Căuşeni Anatolie Zaremba.
La rîndul lor, oaspeţii de la Ştefan Vodă au menţionat că pentru raionul vecin perioada cît a găzduit Trofeul Victoriei a fost de maximă responsabilitate, iar acţiunile înscrise în acest context au demonstrat încă o dată că acţiunile antinaziste din teritoriu nu sînt date uitării.
Trofeul Victoriei a fost preluat de veteranul Iurii Arhipov şi preşedintele organizaţiei de veterani şi pensionari Căuşeni Veaceslav Nigai, cu plasare temporară în Muzeul Memoriei din Liceul „Aleksandr Puşkin” din oraşul Căuşeni.
Trofeul Victoriei reprezintă un obuz uzat găsit în locul unor lupte feroce purtate în timpul celui de-al doilea război mondial pe teritoriul Ucrainei în cadrul operaţiunii Iaşi-Chişinău. Ideea panopliei transmisibile aparţine Organizaţiei de veterani din Ucraina, urmînd ca Trofeul Victoriei să fie găzduit cîte o decadă de fiecare raion din ţară. Acţiunea a demarat în martie 2008 în Ucraina, precedentele 10 zile Trofeul a stat la Ştefan Vodă, pînă la 26 noiembrie la Căuşeni, cu deplasări prin locurile teatrului de război, după care simbolul va merge la Cimişlia. Itinerarul este alcătuit în aşa fel ca să ajungă la Chişinău în ajun de 9 mai 2010 cînd se va consemna jubileul de 65 ani de la Victoria asupra dictaturii hitleriste.

Adrese Utile

Guvernul Republicii Moldova

Presedintia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Pagina Oficiala

Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova

Meteo Căușeni


Curs Valutar